Kako izgleda proces automatizacije u praksi?

Dok nismo došli do procesa automatizacije cijeli se proces radio isključivo polu automatski. Svaki je korak ovisio o prisutnosti radnika i sukladno s tim bila je prisutna i određena količina ljudske pogreške. Saznajte što je to značilo i što automatizacija danas znači na primjeru procesa proizvodnje ljepila za pločice.

Kako je izgledao prijašnji sustav?

Za kvalitetan rad ovakve linije u svakoj je smjeni bilo potreban rad petero ljudi. Svaki od njih morao je paziti na količinu pojedinog spremnika, gustoću te točan sastava ukupno željenog proizvoda. Njihov je rad uključivao doziranje određenog medija u točno određenim postocima i provjera krajnjeg sastava dobivenog proizvoda.
Kada bi u takvom procesu došlo do problema, operater nije mogao znati da nešto nije u redu, ako nije bio u neposrednoj blizini problema koji je nastao. Cijeli je sustav tako mogao stajati satima, a da nitko ne primijeti da je proizvodnja stala.

Kakve promijene donosi automatizacija?

Automatizacija na postojećem sustavu gotovo sve je radila uz prisutnost jednog čovjeka koji je kontrolirao sustav i vršio nadzor. Sustav je napravljen da sam izbacuje proračune doziranja, provjerava ih i ukoliko je potrebno radi korekcije. Zbog takvog načina rada nije bilo potrebe za provjerama i kontrolom gotovog proizvoda.

Sučelje cijelog programa napravljeno je na „user friendly“ način i u suradnji s krajnjim korisnikom. Osim toga, cijeli je sustav omogućio točan ispis izvještaja i omogućio operateru da cijeli proces drži pod kontrolom i ostvari uštedu. U liniju više nije bilo potrebno ulagati nego samo održavati.

Konkretne prednosti u proizvodnji odnosile su se na brzinu izrade uvećanu za 300%, operater nije morao cijelo vrijeme biti prisutan, pokazana je ušteda materijala i vremena, podignuta je kvaliteta krajnjeg proizvoda.

Ostale vijesti

Wie kann man die Produktion verbessern mit minimalen Investitionen?

How does the process of automation look like in practice?

Can your business increase production capacity and reduce costs?

How to improve the quality of your products and capacity of production lines with minimal investment

Wie sieht der Prozess der Automatisierung in der Praxis aus?

Kako izgleda proces automatizacije u praksi?